Monday, 30 March 2015

ムースケーキ作った。バンクーバーへ。I made a mousse cake. Went to Vancouver


週末はまたもやバンクーバーダウンタウンへ。ご注文品お届け後、実家へ義理妹のお誕生日ディナーへ。これはコールハーバーの海、私の古巣です。今住んでいるフォートラングレーも大好きですが、東京育ち、バンクーバーダウンタウンが実家のアーバンガールの私としては、やはりあちらへ行くと里心が付いてしまいます。

We went to Vancouver downtown on Saturday. I needed to deliver commissions to my clients and also we had my sinter-in-law's birthday dinner at my parents place in the evening. 
The picture was Coal harbour where I used to live. I love living Fort Langley but since I was grew up in Tokyo and My parents house has been in Vancouver downtown for over 20 years, -I lived in downtown for 8 years- I still missed that atmosphere. I was, well, still is, an urban girl. 


お昼ご飯は久々にコールハーバーのカーデロで。
We had a lunch at Cardero's. 


プロシュートのピザとオイスターバーガー。
His prosciutto and gorgonzola cheese pizza, and my oyster burger. 


さて、夕方から実家で持ち寄りパーティー。メンバーは両親、弟の家族、主役のお嫁ちゃんのお兄さん家族、と私たち、大人8人と子供5人でした。外国に住んでいながら家族が沢山集まれるのは幸せです。手巻きすしやトンカツやおでんがそろいました。

In the evening, we got together at my patents' for the potluck party. Members were parents, brother's family, brother's wife's brother's family and us, 8 adults and 5 children. Despite living out of Japan, I appreciate my fortunate to have my family around. We enjoyed hand cone sushi, Tonkatus, which is deep fried pork and Oden, Japanese traditional stew for dinner. 


そして私は責任重大、バースデーケーキの担当でした。義理妹は和風スイーツ、特にあんこが大好きなので、抹茶と小豆のムースケーキを作りました。金曜日に始めたのですが、これがなかなかの困難を極めました。私がいい加減だからいけないんだけどね。
まず抹茶のスポンジを焼くのに、ハンドミキサーが無いので、フードプロセッサーで作ったせいか、固く出来上がり。まぁ、土台だからいいか、とムースのミクスチャーをつくったのですが、ホイップクリームの分量そのままで、牛乳だけで全体量を増やしたらもちろムース液は水っぽくなり。で、底取れの型に流したら漏れるよね、と思いたち、ラップを入れたのでムースの周りはシワシワになり、底に敷くはずのスポンジは真ん中に浮いて固まり。2段目の抹茶ムースの表面には少し混ぜ込んだクリームの油分と泡が浮いて白っぽくなり、もうね、だめだこりゃ、と思いましたよ。でもラズベリーで飾ったら、皆はきれいだね〜っと言ってくれ、(クリスマスみたいだねーとも、笑)味はまずまずで、皆喜んで食べてくれたので、良かった事にします。近々リベンジ決行予定。

I was responsible for a birthday cake. I made a matcha and aduki bean mousse cake form Friday. It' was more complicated than I thought actually. At first, I made a concoction by food processor for a sponge cake since I didn't have a hand mixer, and that made a sponge cake harder. Then for mousse mixture I added more milk to increase amount, and that made it too runny. Since my cake mold bottom was removable, I worried that if the mixture leaks. So I put a piece of saran wrap as a liner and that made a mousse surface wrinkled and ugly. A sponge cake was supposed to be a bottom of a cake but it floated in the middle. Top surface turned out that creamed down instead of being clear smooth green. Sign. Anyway, I decorated it with fresh raspberries and that made the cake looked better -it was a bit like a Christmas cake though- . And taste was't bad at all so people enjoyed having it. Phew! I should give myself revenge very soon. May be with a different flavour then.

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